TEVÉKENYSÉGEK

A PROJEKT TEVÉKENYSÉGEI

1. tevékenység. A projekt menedzsmentje

A projekt menedzsmentjét a kedvezményezett biztosítja. A projekt csapata az alábbi személyekből áll össze:

– Projektmenedzser
– Projektmenedzser asszisztens
– Adminisztratív vezető
– Pénzügyi felelős
– Nyilvánosságért és a sajtóval való kapcsolattartásért felelő személy
– Közbeszerzési felelős
– IT szakértő
– Gazdasági szakértõ
– Védett területek szakértő
– Biodiverzitás szakértő

2. tevékenység: Projektet indító konferencia

A projekt indításakor egy projektindító konferencia megszervezésére kerül sor, amelyre meghívót kapnak a sajtó, a helyi hatóságok, az egyetem, a környezetvédelmi intézmények, valamint civilszervezetek képviselői, összesen minimum 30 résztvevő.

3. tevékenység: Közbeszerzési eljárások kivitelezése

Elkészülnek az ajánlattételhez szükséges dokumentációk, és ezek alapján a projekt lebonyolításához szükséges közbeszerzési eljárások, a közbeszerzési tervek és érvényes jogszabályok betartásával.

4. tevékenység: A projekt lebonyolításához szükséges berendezések és szoftverek beszerzésének megvalósítása

A projekt lebonyolításához szükséges összes szolgáltatás és vagyontárgy beszerzésére sor kerül.

5. tevékenység: A projekt honlapjának kivitelezése

Elkészül a projekt honlapja román, angol és magyar nyelven, amely tartalmazza majd a projektre, kedvezményezettre, finanszírozási programra, projekttevékenységekre vonatkozó információkat, valamint a projektben foglalt védett területek bemutatását. Hasonlóképpen a honlapon nyilvánosságra hozzák a projekt által elkészülő tanulmány következtetéseit.

6. tevékenység: A védett természeti területek és a projektben foglalt Natura 2000 természeti területek gazdasági értékére vonatkozó tanulmány megvalósítása.
Elkészül egy olyan tanulmány, amely tartalmazza majd a védett területek gazdasági értékére vonatkozó információkat, a védett területeken kiépítendő környezeti infrastruktúrára vonatkozó megvalósíthatósági tanulmányokat, a kiépíténdő infrastruktúrák hatását a területek gazdasági értékére és annak bemutatását, hogy a védett területek ökoszisztémái hogyan járulnak hozzá a főbb gazdasági ágazatokhoz.

7. tevékenység: „A védett természeti területek – jelen és jövő” workshop megvalósítása

A workshopra meghívót kap minimum 20 a területen jártas szakértő, a helyi hatóságok képviselői, környezetvédelemmel foglalkozó intézmények, egyetemek és civilszervezetek képviselői. A tevékenység a védett területek és a Natura 2000 természeti területek állapotára, a fejlesztési kilátásokra, valamint a védelmi és megőrzési intézkedésekre vonatkozó jelentés összeállításával zárul.

8. tevékenység: „A védett természeti területek gazdasági értéke”  workshop megvalósítása

A workshopra meghívót kap minimum 20 a területen jártas szakértő, a helyi hatóságok képviselői, pénzügyi intézmények, egyetemek és civilszervezetek képviselői. A tevékenység a védett területek és a Natura 2000 természeti területek gazdasági állapotára, a fejlesztési kilátásokra, valamint a fenntartható fejlődés szempontjából megközelített gazdasági értékesítési intézkedésekre vonatkozó jelentés összeállításával zárul.

9. tevékenység: „A védett természeti területek és az általuk a főbb gazdasági ágazatokra kifejtett hatás” workshop megvalósítása

A workshopra meghívót kap minimum 40 a területen jártas szakértő, a helyi hatóságok képviselői, egyetemek, pénzügyi intézmények, környezetvédelemmel foglalkozó intézmények és civilszervezetek képviselői. A tevékenység a védett területek és a Natura 2000 természeti területek gazdasági értékesítési lehetőségeire, a fejlesztési kilátásokra és a fenntartható fejlődés szempontjából megközelített gazdasági értékesítési intézkedésekre, a biodiverzitás csökkenésének megállítására és – ahol indokolt – az élőhelyek helyrehozására vonatkozó jelentés összeállításával zárul.

10. tevékenység: A védett területeknek a gazdasági ágazatokra gyakorolt hatását bemutató tájékoztató kampány.
A tevékenység keretében 24 000 szórólap elkészítésére kerül sor (egyenként 3000 szórólap a projekthez tartozó nyolc Natura 2000 terület számára), amelyek bemutatják a védett területeket és gazdasági értéküket, valamint a biodiverzitás megőrzésének fontosságát. A szórólapok a védett területeken található helyi közösségekben kerülnek kiosztásra. Az írott és/vagy online sajtóban 2 reklámcikk fog megjelenni. A védett területekről és ezek gazdasági hatásáról egy minimum 10 perces bemutató filmet is készül, amely nézettségi csúcsidőben egy országos csatornán, valamint egy regionális csatornán kerül bemutatásra.

Emellett erdőőri képzést szervezünk minimum 30 fiatal számára, akik a projekthez tartozó Natura 2000 természeti területekhez tartozó helyi közösségekből származnak, területkezelők és környezetvédelmi civilszervezetek képviselői számára. További promociós anyagok elkészítésére is sor kerül: kiosztásra kerül a védett területek körzetében lévő iskolákban és az erdőőri képzésen 1000 személyre szabott póló, a projektcsapat tagjai számára 10 személyre szabott terepfelszerelés – dzseki, trikó, sapka, esőkabát, túrabakancs, esernyő – és 100 öntapadó címke a finanszírozási program jelvényével a projektben kivitelezett felszerelésekhez. Hasonlóképpen a nyolc Natura 2000 területeken információs panókat helyeznek ki, minden egyes területen egyet.

11. tevékenység: A projekt zárókonferenciája

A projekt zárásakor egy projektzáró konferencia megszervezésére kerül sor, amelyre meghívót kapnak a sajtó, a helyi hatóságok, az egyetem, a környezetvédelmi intézmények, valamint civilszervezetek képviselői, összesen minimum 30 résztvevő.

Facebooktwittermail rss